Това заявиха от държавното обвинение в позиция, изпратена след разпита на премиера

Днес министър-председателят Кирил Петков се яви във Върховната касационна прокуратура и отговори на въпроси на наблюдаващите прокурори относно списък с имена на лица, евентуални извършители на икономически и криминални престъпления. На същото основание вчера сведения бяха снети и от главния прокурор Иван Гешев, съобщават от държавното обвинение.

Петков е предоставил на наблюдаващите прокурори медийни публикации, свързани с 19 лица, за които твърди, че вероятно са извършили криминални и икономически престъпления. Премиерът не е изнесъл други данни, предоставени му от органите на изпълнителната власт.

"Прокуратурата ще изиска от МВР и от другите правоохранителни органи и служби за сигурност пълна информация за лицата, както и за това дали и какви действия са предприели съгласно законовите им правомощия", отбелязват от държавното обвинение.

От там напомнят, че при спазване презумпцията за невиновност, българската общественост е била своевременно информирана за предприеманите действия по разследвания, касаещи част от посочените от Петков лица. Това може бъде проверено на официалния сайт на Прокуратурата на Република България, казват още обвинителите.

Те отбелязват, че адмирират желанието на премиера за взаимодействие между съдебна и изпълнителна власт, в частност МВР, с цел борба с престъпността и по-голяма справедливост.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.