Преди 7 години джихадисти убиха 130 души в „Батаклан”

Салах Абдеслам, основният обвиняем по делото за атаките в Париж през ноември 2015 г., при които бяха убити 130 души, заяви днес пред френски съд, че никога не убивал или ранявал никого, предаде Ройтерс.

"Искам да кажа днес, че никого не съм убивал и никого не съм ранявал. Дори и белег не съм оставил на някого. За мен е важно да го кажа, защото от началото на този процес хората не спряха да говорят клевети по мой адрес", изтъкна Абдеслам.

Смята се, че 32-годишният французин от марокански произход е единственият оцелял от джихадистите, участвали в нападенията срещу шест ресторанта и барове, концертната зала "Батаклан" и футболен стадион.

Франция почете паметта на жертвите на терористичните атаки от януари 2015 г.

Салах Абдеслам е единственият от 20-имата подсъдими, който е обвинен директно в убийство, опит за убийство и взимане на заложници. Разследващите твърдят, че по време на атаките жилетката с експлозиви, която е носел, не се е взривила, и той е избягал от френската столица в часовете след кървавите събития.

Когато делото започна Абдеслам се описа като войник на терористичната организация "Ислямска държава", но досега не му бяха задавани въпроси във връзка с ролята му в атаките в Париж. Подсъдимият каза също така, че никога не е пътувал до Сирия.

Четирима убити и 15 ранени при терористичните атаки във Виена (ВИДЕО+СНИМКИ)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

 
Източник: БТА