Нарушителите ги грозят глоби от 300 до 1000 лева

Промяна в COVID мерките в Бургаско. От следващата седмица  заведенията ще работят без вечерен час. Учениците, обаче ще бъдат на ротационно обучение. А в Стара Загора - разхлабване на правилата. От 14 февруари всички ученици се връщат присъствено в клас.  Подобно на Бургас и там заведенията вече ще са без  ограничения в работното време. А в София, където по-леките мерки вече са в сила, заведенията пак обявиха бойкот. Защото въпреки отменения вечерен час, остана изискването за 50% от капацитета им.

Въпреки че от бранша на заведенията обявиха масов бойкот на мерките, част от обектите все пак се съобразяват с тях и не нарушават правилата, показват данните на здравната инспекция. За двете седмици, когато в столицата бяха в сила по-сериозни ограничения, са проверени над 500 заведения, сред които ресторанти и нощни клубове. Съставени са над 70 акта - най-често за неспазване на вечерния час. Проверките ще продължават и в следващите дни - този път на фокус ще е спазва ли се капацитетът от 50%.

През изминалата нощ барът на Мартин е работил законно за първи път от две седмици насам - след като заповедта за вечерния час падна точно в полунощ. Преди това обаче заведението също е работило, но в знак на протест срещу мерките.

„Не се чувствам удовлетворен, но все пак се радвам, че това безумие приключи и се надявам същото безумие, свързано с капацитета също скоро да падне, защото не е честно”, заяви Мартин Михайлов, управител на нощни заведения

Условието за използване само на 50% от площта в нощно заведение трудно може да се спазва, казва Мартин. „Ние имаме страхотно място за самодистанциране, но хората не желаят да го ползват - и да видите 100-200 души на едно място, те ще изглеждат като хиляда, защото винаги ще бъдат вкупом”.

Точно на това обаче инспекторите от РЗИ ще обръщат най-голямо внимание. „Всеки обект си има разрешен брой места. Когато идваме на проверка, сверяваме. Най-вече гледаме да няма струпване на хора, защото в една част на заведението може да е празно и капацитетът да е спазен, в другата част да има струпване”, посочва д-р Инна Балабанова, директор "Обществено здраве" СРЗИ.

Други обекти, за които важат мерките - театрите, виждат проблем не толкова в капацитета, колкото в задължителния зелен сертификат за посетителите.  „В момента зеленият сертификат определя количеството хора в салона. Ние отдавна не работим на 50% - няма как да работим при тази ситуация.”, категоричен е Калин Сърменов, директор на Сатиричния театър.

Притеснението на директори на театри обаче е, че ако вече въведения пропуск със сертификат отпадне, това ще изпразни още повече залите. „Ако той се махне какво ще се окаже - че хората, които са се чувствали защитени, изведнъж ние до тях ще сложим хора, които не са защитени. И ще кажат “защо аз трябва да ходя да се заразявам”, посочва Сърменов.

Заради ограниченията Сатиричният театър губи по 150 хиляди лева месечно, показват разчетите. И все пак, въпреки че работят на загуба, засега от сектора не планират да бойкотират правилата.  Глобите за неспазване на противоепидемичните мерки започват от 300 лева и могат да стигнат до 1000 лева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.