Засегнати бяха списъкът с 19 имена и санкциите по „Магнитски“

Нов сблъсък между премиера и опозицията в парламента. Повод стана списъкът с 19 лица, които може да са свързани с големи икономически престъпления. От трибуната на парламента Кирил Петков обяви кой е и 20-ият от тях.

Петъчният парламентарен контрол се превърна в арена на сблъсък между властта и ДПС. Петков и партията влязоха в спор за това кой е в списъка с 19 имена и на какво основание. Министър-председателят заяви, че държавата ще се бори с корупцията, а той е отворен да чува всякакви сигнали, включително и от Движението.

Петков: 20-ият в списъка ми за прокуратурата е този, на когото го предадох

Списъкът се превърна в „ябълката на раздора“ между управляващи и опозиция. От ДПС атакуваха. „Какъв е бил филтърът при подбора на лицата, които сте дали?”, попита Йордан Цонев от Движението.

В отговор премиерът избра да даде друга информация - кой е липсващият в списъка. „Защо бяха 19, а аз казах в Брюксел 20? Защото моята идеята е, че за 19 от тях ние бяхме събрали медийните публикации, а на 20-ия го предадохме”, посочи Петков.

Последва и заявка: „Оттук нататък - всички под един аршин”, категоричен е министър-председателят.  

Напрежението в зала продължи и с атака по списъка „Магнитски“ към депутата от ДПС Делян Пеевски. Той проследи дебата от мястото си в пленарната зала.

„Шансът цялата американска администрация да се е объркала - винаги съществува, но аз лично, за съжаление, имам повече вяра на тях, отколкото на прокуратурата в този момент”, посочи премиерът.

Петков и Пеевски си размениха реплики в парламента (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Ние искаме да се държите като министър-председател на Република България. Искаме, когато отправяте обвинения, те да са обосновани. Искаме да не лъжете, искаме никой да няма основание да ви нарече „марионетки на задкулисния кръг „Прокопиев”, заяви Цонев.

„Това, с което вие си послужихте, е чиста, проста, откровена лъжа. Никога не сте чували от мен думите „Не закачайте този или онзи кръг”. Единственият кръг, който за съжаление за вас ще закачим и то много здраво, е на всички крадци”, коментира Петков.

Сблъсъкът ДПС-Петков за днес приключи с личен разговор. Между премиера и Делян Пеевски. След който дойде обещание - правителството ще провери издаването на „златни паспорти” срещу инвестиция.

„Тези схеми някакви лица да получават паспорти през корупция е абсолютно недопустимо”, смята премиерът.

ДПС: Петков обеща да бъде изпълнена исканата от нас проверка на "златните паспорти"

Така тонът в пленарната зала се успокои. В кулоарите от ДПС обаче отново атакуваха. И обявиха, че ще дадат на прокуратурата финансовия министър Асен Василев заради нови проверки срещу Делян Пеевски.

„Нашата оценка за тези действия е, че това са политически репресии”, обяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

След искрите, Кирил Петков и Делян Пеевски си тръгнаха от парламента - от различни изходи.

Бизнесменът Иво Прокопиев обяви, че ще съди за клевета четирима депутати от Движението.Сред тях е и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Дори ги призова да си подадат депутатския имунитет, за да може да заведе дела. Те отговориха, че трябва да се допита до юристите си, за да разбере, че може да заведе граждански дела - без никакъв проблем.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.