Идеята да има победители при евентуален военен конфликт е немислима, добави дипломатът

Дипломатическо решение на конфликта в Украйна е в интерес на България. Това мнение изрази е ефира на "Твоят ден" дипломатът Любомир Кючуков. По думите му евентуалните рискове са за военни действия в района на Черно море. 

"Важна е позицията, която България ще заеме по решаването на конфликта. Страната ни огромен интерес да търси решаването на конфликта по дипломатичен път", обясни той. 

Той коментира още, че притеснително е, че войната започна да се разглежда като приемлив вариант за решаването на конфликта, като на този фон силно ерозираха механизмите за предотвратяване на война. 

Украйна поиска среща с Русия в следващите 48 часа

"За дипломация винаги има място и тя е за предпочитане. За съжаление диалогът се превърна в рутинно упражнение, при който се отправят упреци и заплахи, вместо да се търси решение. Единствените, които създват впечатление, че чрез дипломация търсят решение за избягване на военни действия, са Франция и Германия. Практиката е показала, че повече оръжия, не водят до повече сигурност", коментира още Кючуков. 

Във връзка с обявената от САЩ дата 16 февруари за евентуално руско нахлуване в Украйна дипломатът обясни, че докато има шансове да се избегне военнен конфликт, те трябва да се изпозлват. 

"Идеята да има победители в такава битка е немислима", добави той. 

Повече вижте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.