В него той ще потвърди позицията на САЩ спрямо конфликта между Русия и Украйна

Тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън ще направи изявление относно напрежението в Украйна, след като Русия обяви, че изтегля част от войските, разположени по границите със съседната си държава, съобщава БГНЕС.

В изявление на Белия дом се казва, че Байдън ще говори в 20:30 GMT (22:30 ч. българско време), за да "потвърди, че Съединените щати остават отворени за дипломация на високо равнище в тясна координация с нашите съюзници".

Кибератака срещу украинското министерство на отбраната

"Съединените щати продължават да вярват, че дипломацията и деескалацията са най-добрият път за напредък, но са подготвени за всеки сценарий", се допълва в съобщението.

По-рано във вторник Байдън и френският президент Еманюел Макрон се съгласиха, че е необходимо да се проверят твърденията на Русия, че започва да изтегля войските си, съобщиха от администрацията на френския президент.

По време на телефонния разговор, продължил около час, двамата лидери подчертаха също така важността да останат "перфектно координирани" в политиката спрямо Русия на президента Владимир Путин, добавиха от Елисейския дворец.

Русия изтегля част от войските си от границата с Украйна, Западът чака факти (ОБЗОР)

При първото обявено изтегляне на над 100 000 военнослужещи, които Русия е събрала на украинската граница, Министерството на отбраната в Москва съобщи, че някои войници и техника се връщат в базите си след края на планираните учения.

Западните лидери обвиниха Москва, че е разположила войските в навечерието на евентуално нахлуване в прозападна Украйна, като предупредиха, че всяко нападение ще бъде посрещнато с тежки икономически санкции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.