Коментар на Лидия Шулева, Пламен Димитров и Иван Нейков

Бюджетът за 2022 година може да се окаже небалансиран и неработещ. Около това мнение се обединиха експерти в студиото на „Здравей, България“. Те изразиха опасения, че заложеното в приходната част може да не се реализира. Настояха за преливане на средства от периферните към по-силно засегнатите от икономическата криза сфери.

Бившият социален министър Иван Нейков предупреди, че „скритата инфлация“ може да се окаже крайъгълен камък при планирането на бюджета.

„Официалните данни на статистиката за 2021-ва са за годишна инфлация от 3,3%. Като му кажеш на някой, че е била три процента, той ти отговаря – „ти не си добре”. Аз правя сметка – купувам двадесет неща и тези неща не са 3%, не са и 9“, обясни той.

Според президента на КНСБ Пламен Димитров в бюджета трябва се заложат достатъчно пари за компенсации в енергетиката. Но предупреди, че техният размер ще зависи и от външнополитическата обстановка.

„Ако в Украйна, не дай си Боже, стане нещо лошо, никой не може да каже по-нататък как ще се развият цените“, коментира той.

 

 

Друг бивш социален министър – Лидия Шулева, смята, че бизнесът не е компенсиран навреме. И това принудило много фирми панически да вдигнат цените на стоки и услуги.

„И се получи един сериозен шок сред много от производителите, които изправени преди едни много високи цени, с определена неяснота, в един момент, започнаха, до някаква степен, дори емоционално да се спасяват“, посочи Шулева.

Експертите са убедени, че ако заложеното в приходната част на бюджета се реализира, инфлацията ще бъде овладяна. Но изразиха резерви за подкрепата към най-уязвимите групи.

„Ние в момента не знаем отделният бай Иван какво получава от държавата, от обществото като подкрепа“, смята Нейков.

Това даде повод на синдикатите отново да поискат увеличение на заплатите. „Една трета от всички работещи българи всъщност са работещи бедни българи. Ние смятаме, че поне 15% трябва да бъде увеличението във всички сфери“, категоричен е Димитров.

Коментар за заплатите и Бюджет 2022 гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.