Според евродепутати те са етично, юридически и икономически неприемливи

Според членове на Европейския парламент така наречените "златни паспорти" са етично, юридически и икономически неприемливи.

Проект на доклад за законодателна инициатива въвежда редица мерки, предназначени за решаване на проблемите, свързани със "схемите за гражданство и пребиваване чрез инвестиции", включително сериозните рискове за сигурността, които те пораждат.

Пеевски иска проверка на издадените "златни паспорти"

"Да бъдеш гражданин на ЕС, или да пребиваваш в него, е в основата на това, което Евросъюзът символизира: свобода и права", заяви докладчикът София ин'т Велд, която отговаря за разглеждането на законодателното предложение.

„Гражданството е право, а не стока, която може да се купува и продава. Правителствата на държавите членки продават това, което не е тяхна собственост, като използват репутацията на ЕС за печалба. Техният циничен бизнес застрашава общата ни сигурност", каза тя.

България, Кипър и Малта имат схеми за "гражданство чрез инвестиции" (CBI), а 12 държави членки имат схеми за "пребиваване чрез инвестиции" (RBI), т.нар. „златни паспорти” или визи. По данни на Европейския парламент, най-малко 130 000 души са се възползвали от схемите за CBI и RBI в ЕС в периода 2011-2019 г.

ДАНС установи нарушения при получаването на „златни паспорти“

Евродепутатите твърдят, че посредниците по тези схеми, които са донесли приходи на съответните държави в размер на над 21,8 млрд. евро, не са нито прозрачни, нито отговорни. Те искат да забранят гражданството чрез инвестиции и да наложат "строга и задължителна регулация" за RBI.

Някои от предлаганите регулации включват строги проверки на миналото (включително на членовете на семейството и на източниците на средства), задължителни проверки в системите на ЕС за правосъдие и вътрешни работи и процедури за проверка в трети държави.

Европарламентът иска също така да въведе задължително докладване от страна на държавите членки, както и изисквания за минимално физическо пребиваване на кандидатите, активно участие, качество, добавена стойност и принос към икономиката, когато става въпрос за техните инвестиции.

Във вторник комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи одобри проектотекста с 61 гласа "за", 3 "против" и 5 "въздържал се".

ДПС иска забрана за издаването на „златни паспорти”

Членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват доклада на следващата пленарна сесия. Ако бъде одобрен, Европейската комисия ще трябва да подготви законодателно предложение или да обоснове решението си да не го прави.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС