Те изразиха обща позиция, че развитието на икономиката трябва да се постига с грижа към околната среда и опазване на природните ресурси

Възможностите за сътрудничество в сферата на климатичната дипломация и грижата за опазването на природата обсъдиха президентът Румен Радев и вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Срещата се проведе днес на „Дондуков“ 2.

В сферата на екологията българските граждани имат високи очаквания за по-чист въздух, за спиране на варварската сеч в горите и замърсяването на водите, за опазване на биоразнообразието, съхраняване на българската природа, посочи Румен Радев. По думите на президента, досега са водени фиктивни екологични политики, а като предизвикателство открои справянето с наказателните процедури към страната ни от Европейската комисия в сектор „Околна среда“.

Радев: Темпът на модернизация на Българската армия не съответства на съвременните предизвикателства

Румен Радев и Борислав Сандов изразиха обща позиция, че развитието на икономиката трябва да се постига с грижа към околната среда и опазване на природните ресурси. В европейските политики опазването на природата вече е приоритет, заяви държавният глава.

Президентът Радев и вицепремиерът Сандов обсъдиха механизмите за изграждане на „зелена” икономика и постигането на разумен баланс при провеждането на този преход. „Може да разчитате на моята подкрепа в усилията си за намиране на устойчиви решения в полза на цялото българското общество“, заяви държавният глава.

Сандов: Предлагаме на ЕК въглищните централи да работят само при пик през зимата

Румен Радев отбеляза президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора", която започна през април 2021 г., като успешен пример за опазване на природата у нас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.