Ситуацията е започнала когато в Украйна беше приет документ да се върне Крим чрез война с Русия

Зъболекарите д-р Йорданка Чанева и д-р Диян Иванов повече от 30 години живеят в Русия. Те са наблюдавали всички процеси и са категорични - няма враждебни намерения от руска страна. 

Д-р Иванов припомни, че днес е празник в Русия - Денят на защитника на Отечеството, а страната е миролюбива. "В Русия се задава въпросът дали правителството в Украйна е легитимно, предвид това, че е дошло на власт чрез преврат, който бе премълчан от Запада. Някои наблюдатели смятат, че Русия изначално не бива да признава сегашната власт. Ако не беше станал превратът през 2014 г., Русия щеше да актува за федерализация на Украйна", посочи той. И допълва, че в продъжление на 8 години, хората не живеят нормално, а във война. 

"На Алеята на ангелите има 150 убити деца при обстрелите. В Донбас са загинали предимно цивилни хора, а самосъзнанието им е руско", обясни българинът.

Емил Спахийски: Русия си е върнала 1/3 от Черно море при Путин

По думите му Русия не се притеснява от санкциите, защото те имат контрапродуктивна роля за Запада. 

Според д-р Чанева пък Русия няма никакво намерение да започва война. "Ситуацията започна когато в Украйна беше приет документ да се върне Крим чрез война с Русия. В същото време беше решено Украйна да бъде приета в НАТО. Тогава Путин започна да се пита с кого трябва да воюва, ако има нападение", сподели тя. 

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.