Напливът от бежанци там е сериозен

На границата между Украйна и Румъния обстановката е спокойна, но напливът от бежанци е сериозен. В близките градове са изградени няколко бежански лагера.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Над 500 000 са вече бежанците, напуснали Украйна заради руската военна атака. Такава е информацията от върховния комисариат за бежанците на ООН.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон беше на посещение на границата между Унгария и Румъния. Вчера Йохансон обяви, че 300 хиляди украинци бягат от страната си и пристигат в Европейския съюз.

Малко преди полунощ български доброволци посрещат украинско семейство, което успява да се спаси от Киев.

„Там е страшно, тук всичко е организирано много добре. Още не можем да се отърсим от ужаса, защото децата плачеха постоянно, беше ужасяващо. Децата ми - Никола и Ваня ме питаха - защо това се случва в нашата Украйна”, разказва Люда Полянавска, жител на Киев.

„Казах им, че започва война. Нямаше какво друго да им кажа. Ракета падна само на десет километра от нас. Чуха се експлозии, бомби, викове на хора” продължава разказа си украинката. Семейството й остава в Украйна, тръгва към България само с двете си деца.

„Леля ми живее в България, ще останем при нея за да се почувстваме в безопасност. Мъжът ми обаче остана да пази Украйна, защото така е редно”, каза Люда.

До България тя ще стигне с българските доброволци Георги Анчев и Красимир Панковски.

„Много сълзи има, голяма тежест видяхме тук на границата с хората с които говорихме. Какво да ви кажа. Трагедия. Трагедия за човечеството. Разбити домове, разбити съдби и разбити животи”, споделя Панковски.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски благодари с пост в Twitter на Румъния за оказваната помощ.

Само за едно денонощие, палатките на границата се увеличават, а държавата има готовност да изгради още при нужда. Наложи се някой хора да изчакат пред палатките, заради липса на места. Междувременно в двата близки града - Сирет и Сучава, се изграждат бежански лагери.

“Над 67 000 бежанци са влезли в Румъния от началото на войната в Украйна. Повече от половината от тях са напуснали страната, като много други също искат да го направят”, заяви министърът на вътрешните работи на Румъния Лучиан Боуд.

Според комисаря за вътрешните работи Илва Йохансон, която посети граничния пункт между Румъния и Украйна, вече има преместване на бягащи от войната към Италия, Испания и Германия. Тя се срещна с доброволците и бежанците на границата.

„Времето тук е много студено, но хората са много топли. В това екстремно време, когато виждаме война в Европа, когато виждаме агресията на Путин в Украйна, виждаме и как гражданите на Румъния, на Сучава, са толкова гостоприемни и уникални в тази ситуация.”, заяви еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон след като посети границата между Унгария и Румъния.  

Еврокомисарят определи солидарността като ценност, която показва разликата между Европа и руския президент Владимир Путин.

Сателитни снимки показват, че колоната от чакащи на границата автомобили е километрична, като сред нея има и множество българи.

Междувременно българското външно министерство обяви, че ще съдейства с още автобуси и ще окаже пълно съдействие на българите, пожелали да се евакуират от Украйна.

 

Людмила е от украинския град Житомир. Когато преминава границата, среща българи, които й предлагат безплатен транспорт и жилище. 

Жената познава България. Тя и семейството й посещават страната ни по време на лятната им почивка. 

Днес обаче тя оставя своя съпруг и големия си син в Украйна, за да се сражават за свободата на родината.

“Когато се разделях със сина ми му казах, е отново ще се видим и че всичко ще е наред. Така правят майките. Той трябваше да остане, защото всички наши мъже го правят. А тези, които не могат да вземат оръжие, правят друго”, разказва Людмила. 

Александра напуска физически Киев, но продължава да се сражава в битката с фалшивите новини.

“Искаме да дадем правилната информация на руснаците, защото сме сигурни, че ако те имат достъп до вярната информация, могат да се изправят и да променят ситуацията”, казва младата жена.

“Аз съм от Киев и напуснах града в четвъртък вечерта, събудих се от експлозии и веднага напуснах”, разказва Александра. Нейни приятели обаче не успяват да избягат и се крият в бомбоубежища.

 

 

СПАСЕНИЕ ОТ ВОЙНАТА: Как в Обзор помагат на пристигналите бежанци от Украйна

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.