Това заяви председателят на украинския парламент

Няма как да има мир в Европа без Украйна. Няма как да има цялостна Европа без Украйна. Това заяви председателят на украинския парламент Руслан Стефанчук по време на извънредното заседание на ЕП във вторник.

"Преди 8 години украинският народ ясно се противопостави на руската агресия и опита на Русия да възпрепятства един европейски народ да се отправи по пътя на европейската демокрация", каза Стефанчук. "Правото ни да бъдем европейска държава и да избираме сами пътя си, беше отнето от една държава, която не зачита суверенитета. В резултат на това днес сме свидетели на много жертви. Харков е обект на атака. Редица други градове в Украйна са под постоянен обстрел", допълни той.

Председателят на украинския парламент се обърна към евродепутатите с въпроса "Как ще отговори европейската цивилизация на тази агресия?" и ги призова да приемат Украйна като стратегически партньор.

"Днес 4 пъти трябваше да се скрия в мазето, защото на небето над моя град летят ракети и падат бомби. Замислете се какво ще се случи с Европа, ако бъде възстановена ужасната руска империя. Ще бъде ли ЕС в състояние да опази правото за свобода, създадено през последните десетилетия. Какво ще се случи с източните страни от ЕС, когато Русия насочи натам своите танкове", попита още Стфанчук.

"Моля ви да примета Украйна като стратегически партньор. Не оставайте безмълвни. Най-добрата подкрепа, която може да окажете на украинския народ в тези тежки времена е перспективата за членство в ЕС", обърна се той към ЕП. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.