Екип на NOVA посрещна бягащите от войната

Още автобуси с евакуирани от Украйна хора пристигнаха на границата ни с Румъния при село Дуранкулак към 6 ч. тази сутрин.

Около 190 души, сред които българи, украинци, германци и македонци, пристигнаха у нас от Украйна. 

"Много сме щастливи, пътуването беше дълго, но сме радостни, че сме на българска земя", споделиха хората.

Предполагаше се, че автобусите трябва да пристигнат снощи към 21 ч., но заради влошени метеорологични условия в Румъния, те закъсняха.

„Много тежко, аз не вярвах, че ще се приберем сериозно да Ви кажа. Нямах никаква надежда, че автобусите ще успеят да влязат в Киев да ни приберат”, сподели Десислава Пеева.

„Бяхме на лечение в Киев и така се случи, че не можахме да се приберем. Съответно, изпитахме ужас. Две жени с малко дете”, разказва Людмила Пеева. 

„Много благодарим за организацията за всичко, което беше направено за нас, за да можем да се върнем до тук живи и здрави”, каза Милен Шопов.

Пред медиите външният ни министър Теодора Генчовска отбеляза, че МВнР е направило всичко възможно за извеждането на сънародниците ни от Киев, което се е случило със съдействието на българските служби за сигурност. По думите ѝ министерството и Областната администрация във Варна са създали организация по настаняването на пристигналите от Киев наши сънародници и чужди граждани в хотели в морската столица.

А някои нямаха търпение да видят най-близките си хора.

„Мама. Искам да видя мама. Искам само мама да видя и това е”, сподели Стилияна Андреева.

В конвоя, заедно с автобусите, пътуваха и наши дипломати, изведени заради ситуацията в Украйна. От външното ни министерство увериха, че ще окажат пълно съдействие на всички наши сънародници, които тепърва желаят да се евакуират. Ситуационният център на външно министерство продължава да помага на българи, желаещи да напуснат Украйна, отбеляза още министър Генчовска.

 

След ударите в Украйна Дияна и Женя успяват да избягат и да намерят подслон у нас. „Близките ми казват, че е и в момента там е страшно, постоянно се чуват сирени, нощуват в бомбоубежищата или в мазетата на жилищните сгради”, казва Дияна, която идва от Одеса.

И въпреки че вече са в безопасност не спират да мислят за родителите им, които остават в Одеса „Говоря с майка ми, тя се събужда на всеки два часа, защото постоянно има  обстрели в квартала”, добавя Женя.

През последните дни генералното ни консулство в Одеса успява да евакуира хора със 7 автобуса и коли, не само българи и украинци. „Всички автобуси бяха запълнени до краен предел, ако е 50 места 50 са записани. Проблемът е, че някои от тях не успяваха да дойдат, защото няма влак, няма автобус, няма такси. Оказваше се, че има хора, които са блокирани на места, в които се водят военни действия”, заяви Кирил Апостолов.

От съображения за сигурност късно снощи в България пристигна и цялата ни дипломатическа мисия оттам. Евакуирано е и консулството в Киев. Сред дипломатите е Кирил Апостолов.

Сега всички се надяват за мир. „Едно време пеехме за мир, казвахме стихчета за мир. Сега, когато виждаме алтернативата, за мен единственото развитие е мир, нищо друго”, коментира Апостолов.

За край на войната се молят и Дияна и Женя, за да се върнат отново в Украйна - там, където са близките им.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.