Той коментира и санкциите към Русия

Ако бъдем въвлечени в конфликта, отиваме към военновременен бюджет, който ще е съвсем различен. Това каза в студиото на „Здравей, България” председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

„България трябва да е адаптивна от гледна точка на възможностите и от гледна точка на това да има много ясни стратегически планове, които до изпълнява. Затова е необходимо парламентът да има проследимост на процесите”, допълни той.

Ще успеят ли санкциите срещу Русия да изтощят Путин

Според Каримански целта на Запада е да притисне Русия да избира дали „да спре кранчето” или да има финансови средства. „SWIFT системата, ако блокира няколко банки и те нямат възможност да се разплащат в Русия, предстои една верижна реакция на банки, които ще бъдат задръстени с искания за кеш”, уточни той.

Председателят на бюджетната комисия обясни, че въпросът е, че не е ясно колко са недекларираните резерви на Руската федерация. „630 млрд. са явните. Недекларираните има възможност да бъдат проследени през страните, които биха подпомогнали Русия”, допълни той.

Каримански уточни, че изключването на седем руски банки от системата SWIFT не е крайна мярка. „Ако трябваше да бъде такава, трябваше да бъде изключен целият SWIFT - всички банки. Това е крайното ниво, в което вероятно ще се премине, когато се спре кранчето на газа”, посочи още експертът.

Visa и MasterCard блокираха руски банки - какво следва?

Компаниите за обработка на картови плащания MasterCard и Visa блокираха достъпа на множество руски финансови институции до платежните им мрежи в резултат от санкциите, наложени на Русия зарази инвазията в Украйна.

„Това означава, че всички онези банки, включени в тези две системи, не могат да се разплащат. Разбира се, картови схеми, които са извън обсега на MasterCard и Visa, вероятно могат да функционират към момента”, обясни той.

Икономическата ситуация в България

Каримански посочи, че дългът ни към 1 март намалява, в сравнение със същия период през миналата година. „На база миналата година консолидираната фискална програма показва приход за първите два месеца 697 млн., в сравнение с 24,3 млн. през миналата година. Разликата е голяма”, цитира данни той.

Експертът посочи, че няма как да се измери ефектът от войната върху икономиката. „Един рисков модел с толкова много неизвестни е невъзможен да обхване всичко онова, което може да бъде управлявано. Страната е необходимо да има. До този момент изисквам и не съм чул да имаме ясен план за непрекъсваемост на дейностите в България по време на война”, каза Каримански.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.