Москва разполага с 24 млрд. долара

Съединените щати са готови да предприемат всички необходими мерки, за да попречат на Русия да се възползва от средствата, с които разполага в Международният валутен фонд (МВФ), съобщи Ройтерс, позовавайки се на служител на американската администрация.

Става дума за достъпа на Москва до СПТ - специалните права на тираж, които са разчетната единица на МВФ. През август миналата година фондът одобри СПТ на стойност 650 млрд. долара, за да помогне на държавите членки да се възстановят от последиците от пандемията от коронавирус. След това Русия получи от фонда квота от 12,3 млрд. СПТ, което по това време съответстваше на 17,5 млрд. долара. През септември миналата година руският заместник-министър на финансите Тимур Максимов заяви, че парите ще бъдат насочени към златните валутни резерви на страната.

Според правилата тези средства могат да се обменят за пет валути: долари, евро, йени, британски лири и юани. Представител на администрацията във Вашингтон заяви, че САЩ и техните партньори няма да обменят СПТ на Русия. В същото време, ако руските власти успеят да ги обменят срещу валута, тези активи ще бъдат "фактически обездвижени" заради наложените на Централната банка на Русия санкции.

По-рано агенция Блумбърг съобщи, че Русия разполага със СПТ на обща стойност 24 млрд. долара и може да ги обмени срещу валута с помощта на китайските власти. От пресслужбата на МВФ съобщиха за агенцията, че организацията не решава как отделните държави да използват СПТ, тъй като трансакциите с резервни активи се извършват между държавите членки. Говорител на фонда отказа да коментира въпроса за готовността на други държави да купуват руски резерви. СПТ на МВФ представляват около 3,5-4% от международните резерви на Русия, които на 25 февруари достигнаха 643,2 млрд. долара.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС