Една от дъщерите на този лекар е академик Петя Василева

Продължаваме с темата за войната, пречупена през погледа на един лекар. Годината е 1952-ра. Мястото е Корея. В разгара на военните действия, в  болница скрита под земята един български офталмолог спасявал очите на ранените войници. В родината го чакали съпруга и две момиченца. И се радвали на писмата от Корея. Една от дъщерите на този лекар е академик Петя Василева. Писмата на баща си, споделя днес в "Пулс".

Проф. Иван Василев е извършил първата успешна трансплантация на роговица у нас. Създава Клиниката по очни болести в ИСУЛ, изградил е школа от опитни очни лекари. Неговата е книгата за военния травматизъм в офталмологията. Записвал е всичко, а дъщеря му нарича писмата "семейна съкровищница".

По думите й това са много изстрадани писма. "Те са емоционални, научни, романтични и пацифистки. Войната е най-голямата травматична епидемия, излишни наранявания, причинени от човешката жестокост", смята акад. Петя Василева. И допълва, че това е безчовечен начин на живот. Според нея офталмологията е много важна специалност.

"Над 80% от информацията за околния свят и възможността за общуване става чрез очите. Страхът от ослепяване е на първо място сред фобиите", разкри тя. 

Целия разказ гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.