Финансовата грамотност е от изключителна важност за всеки човек

Да се говори за пари, смяташе се до скоро, е проява на лош вкус. Във времена, в които парите променят стойността си всеки ден обаче, няма как да не се говори за пари, за финансова независимост, за инфлация и за управление на средствата.

Финансовата грамотност е от изключителна важност за всеки човек, за всяко семейство и това положение не е от днес и от вчера. От миналите времена са останали за нас няколко кратки, но много съдържателни мисли за парите, които могат много да ни помогнат да се “задържим на повърхността” в тези бурни финансови времена.

 Капка по капка - вир става

Да се отделят пари настрана не е приоритет само на хората, на които парите “им стигат”. Да се пести трябва да е сред основните цели най-вече на хора, които трудно изкарват от заплата до заплата.

Не е нужно да отделяте ⅓ от парите си, достатъчно е  всяка вечер да събирате стотинките от рестотото през деня в касичка. Ако започнете да пестите по този лесен начин още от първата си заплата, ще се изумите колко много пари ще са се натрупали в следващите 5 или 10 години.

Чисти сметки - добри приятели

Да дължиш пари на приятелите си вероятно е едно от най-големите изпитания за отношенията между двама души. Финансите и приятелството не трябва да се смесват, защото няколкостотин лева могат да развалят отношения, градени с десетилетия.

Ако не ви стигат парите, ако ви трябват няколкостотин лева до заплата, по-добре се обърнете към easycredit.bg, отколкото към приятелите си.

Заем до заплата е начин да дисциплинирате харчовете си без да натоварвате приятелите си. Когато вземете пари назаем от тях, лишавате тях от средства, а това не е приятелско отношение, нали.

В същото време кредитът до заплата може да се отпусне лесно и без усложнения, можете да връщате на вноски и да разчитате на ясни отношения с компанията.

Готови пари лесно се харчат

Мъдрият български народ вероятно е видял не една и две истории на получено и бързо похарчено наследство, за да измисли тази кратка, но вярна сентенция.

Ако спечелите от лотарията, ако продадете имот или получите по друг начин голяма сума пари, не бързайте да харчите. Помислете, консултирайте се с финансови съветници, обмислете внимателно и преценете какво да правите с парите си.

И тук не става дума за покупка на по-скъп автомобил, по-луксозно пътешествие или премиум телефон, а за измисляне на начини по които да запазите, а защо не и да увеличите парите си.

Настоящата статия не съдържа професионални съвети и не взима предвид специфични за Вас обстоятелства. При необходимост от професионален съвет се обърнете към специалист.