"Доверието в главния прокурор е едва 8%", посочи правосъдният министър Надежда Йорданова

Висшият съдебен съвет (ВСС) единодушно прие да отложи разглеждането на искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев с две седмици до приемане на процедурни правила.

Гешев: Искането за отстраняването ми е правно нищо

Седмица след като министърът на правосъдието Надежда Йорданова внесе във Висшия съдебен съвет искането си за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор, кадровиците се събраха за дебат.

“Просто нищо - това, което е внесено от министър Йорданова. Прочетох го веднъж - доста внимателно. Честно казано съм затруднен да го оценя, за да не обидя литературния жанр "есе", каза главният прокурор Иван Гешев.

Твърденията за “правно нищо” сериозно ме притесняват. Влязло в сила осъдително решение спрямо България от ЕСПЧ - “правно нищо” ли е?”, отвърна правосъдният министър Надежда Йорданова. 

И докато министърът настоява, че близо 20- те хил.евро обезщетение, присъдени на Николай и Евгения Баневи са основание за оставка, Иван Гешев има друго виждане. Той за пореден път нарече искането “сбор от субективни твърдения и неверни оценки”.

“Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Тъжно е, защото това е лош знак за българската .държавност”, заяви обвинител номер едно. 

Гешев иска публична процедура на предложението за прекратяване на мандата му

Това обаче може да не е последното искане за предсрочно напускане на поста, предупреди правосъдният министър.

“Ако проверките по другите обстоятелства наведат на извод, че има действия или бездействия и уронване престижа на съдебната власт, разбира се, аз съм длъжна да го направя”, каза Йорданова.

Заради намаления с 20 млн.лв бюджет на прокуратурата, Иван Гешев е готов да сезира Конституционния съд.

“Това нарушава основни демократични принципи на разделение на властите - неосигуряване на достатъчно финансиране на някоя от властите”, каза Гешев.

Иван Гешев ще поиска от Висшия съдебен съвет пари, с които да се ремонтира една от базите на прокуратурата, за да настанят там семейства на магистрати от Украйна.

За втори път ВСС се заема с въпроса дали да освободи от поста Иван Гешев. 

Правната комисия на ВСС има две седмици, за да изработи нужните текстове. Едва след приемането им, ще започне и обсъждането на искането за оставка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.