Премиерът ще се срещне с евролидери във Версай

„Със сигурност мястото на Украйна е в ЕС, въпросът е кога и колко бързо в сравнение с другите държави. Колкото повече сме увеличили ЕС на изток, толкова по-голяма е безопасността за нашата страна, защото така ние няма вече да сме гранична страна и се увеличава нашата сигурност". Това заяви премиерът Кирил Петков преди срещата му с евролидерите във Версай.

Според него държавите трябва да бъдат подпомогнати на европейско ниво заради войната в Украйна.

Не може всяка страна да плаща всички тези разходи сама. Ще поискам европейските партньори да ни подкрепят финансово, особено страните, които сме по-близо до конфликта”, поясни премиерът на България.

 Той коментира и ситуацията с газа у нас.

„Знаете, че работим по гръцката връзка. Важно е да помислим какво би станало,  ако Русия спрат газа. Не вярвам, че ще се стигне до там. Виждам разбиране от европейските колеги. Трябва да се фокусираме в инвестиции в алтернативни източници на енергия. Геотермалите са голямата тема у нас, както и новият план за възстановяване. Това е част от независимостта на България от енергийните източници, свързани с Русия”, поясни министър-председателят.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.