Вижте разказа на Десислава Пеева

Една майка се оказа в епицентъра на войната в Украйна в опит да спаси здравето на сина си. Десислава Пеева и 5-годишният Алекс заминават от България за Киев в навечерието на военните действия. В момента то се лекува денонощно там под ударите на бомби.

„Живееш ден за ден. Не знаеш на следващия дали хотелът няма да бъде уцелен от ракета и дали ще можеш да излезеш, дали ще можеш да се спасиш”, разказва Пеева.

„Една дълга колона от автомобили се изнасяше от града. Това бяха първите сигнали за паника”, каза Людмила - баба на Алекс.

Българите в Николаев: Разказ за жертвите и разрушенията

Докато автомобили задръстват движението в посока изхода на Киев Десислава Пеева и синът й пътуват в обратна посока - към болница в центъра.

„Трябваше да довършим терапията. Виждахме коли, препълнени с багаж и как майки и бащи се опитват да излязат от Киев, за да се евакуират”, казва още Пеева.

В украинската столица Алекс преминава серия от иновативни процедури, които подобряват социализацията и речта на деца с аутизъм като него. Семейството решава да тръгне към Киев, въпреки предупрежденията на външно министерство да не се пътува до там.

Атаките на руските сили в Украйна продължават

„Всеки един родител е готов да мине през всяко нещо, за да осигури на детенцето си по-добър живот. Това му е първата процедура, не можех да си представя да не успеем да я направим. Това беше най-лошият кошмар за мен. Наистина се молих и се надявах да не се стигне до нищо по-сериозно”, споделя Десислава Пеева.

Повече по темата гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.