През последните три дни сънародниците ни там са подложени на засилени руски нападения

Пореден  трагичен разказ от войната – този път от българския квартал Търновка в град Николаев – в южната част на Украйна. През последните няколко дни руските войски бомбардират усилено жилищния квартал и вече има жертви – терновски българи. Ясен Дараков от „BG VOICE” се срещна с тях.

Николаев е стратегически разположен град – между Херсон, който вече е под руски контрол и Одеса  - овладяването на този район по Черно море е ключово в плановете на Путин. Нашите сънародници там разказват, че през последните три нощи, са под силен обстрел на мощните руски ракети „Смерч“ и танкови залпове.

Туле Волчев е осмо поколение българин, роден в Украйна. Никога не си е представял, че ще преживее война.Но снарядите от последните дни го принуждават да евакуира жената и децата си към България.

„Пълна къща с деца, три деца и майка, балдъза, жена, всички. Ние бяхме зад две стени. Обаче от взрив и последвалата ударна вълна, ние всички паднахме. Те стреляха със Смерч- големи крилати ракети. И така имаше около шест страшни взривове, от които се изпочупиха прозорците. Вратите хвърчаха”, споделя той.

„На чичо Владо, българин, всичко му е разбито. Паднал снаряд в гаража му и всичко е разрушено. Отсреща пък влетял снаряд направо в къщата. Два големи снаряда паднаха пък  в друг двор на къща”, казва още той.  

Освен разрушените домове на стотици българи в Търновка, вече има данни и за един убит от руските снаряди.

„На 7-ми март българин загина в къщата си, беше погребан жив. Снощи беше страшна бомбардировка, цяла нощ къщите в селото се люлееха. Майка ми в момента е там”, казва още.

За сега не е ясно дали има други жертви от снощните бомбардировки. Но Туле казва, че няма да дадат земята си без бой.  Той е част от доброволната териториална отбрана и вероятно ще се присъедини към отряда в Болград – столицата на бесарабските българи в Украйна.

„Не, няма да дадем земята си. Ние сме свободни хора. Искаме да живеем в свободна страна. Искаме демократична страна”, добави той.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitter и Telegram - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.