Издадено е предупреждение за цунами

Трус от 7,3 по Рихтер удари Северна Япония, съобщава вестник "Дейли Мейл". Съобщава се за най-малко 69 ранени и една жертва на бедствието, посочва БГНЕС. 

Властите издадоха предупреждение за цунами за префектурите Мияги и Фукушима. Очаква се височината на вълните да достигне близо метър. Властите призоваха гражданите да стоят далеч от бреговете на океана и всички големи водоизточници.До момента в Ишиномаки, префектура Мияги са се появили вълни с височина от 20 сантиметра, съобщи агенция Киодо.

Според Метеорологичната служба на страната земетресението е станало на около 60 километра под морското равнище в 23:38 часа местно време край бреговете на главния японски остров Хоншу.

Трусът е бил усетен и в столицата Токио, където сградите са се люлели в продължение на няколко минути.

Съобщава се и за прекъсвания на тока на места.  По информация на БГНЕС близо 2 милиона домакинства са на тъмно. 

Няма съобщения за големи щети при първия силен трус.  Второ земетресение с магнитуд от 5,6 беше усетено тази нощ в крайбрежните райони на японската префектура Фукушима, съобщи националното метеорологично управление на страната.

Японският министър на промишлеността обяви, че АЕЦ „Фукушима Даичи“ е като цяло в добро състояние. В префектура Фукушима много хора са били откарани в болница след първия трус, информира БТА.

 

 

Японските летища „Ханеда“ и „Нарита“ не са пострадали от мощното първо земетресение. Влакът стрела „Тохоку Шинкансен“, превозващ 100 души, е излязъл от релсите заради земетресението, но пострадали няма. Сеизмолозите предупреждават за повторни трусове в рамките на една седмица, посочва БГНЕС.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.