Руската журналистка даде интервю пред Кристиан Аманпур

Руският журналист Марина Овсянникова, която показа антивоенен плакат в ефира на руския „Първи канал“, заяви, че е било „невъзможно да запази мълчание" и иска светът да разбере, че мнозина руснаци са срещу инвазията. В интервю през Кристиан Аманпур от Си Ен Ен тя сподели, че много нейни колеги виждат разминаване между реалността и това, което се представя по телевизиите в страната, и че дори майка й е била „с промит мозък“ от държавната пропаганда.

Жена с плакат срещу войната в студиото на държавния руски „Първи канал” (ВИДЕО)

Докато плакатът с надпис на английски “Не на войната!” и на руски -“Спрете войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат”,  е в ефир, водещата на новините - Екатерина Андреева продължава да чете новините. Тя даде и своето обяснение за случилото се.  

“Мога да се съглася с целия текст на английски, който е написан, очевидно за английските зрители. Явно не е насочен към бабите от някое село. Но никога няма да се съглася с написаното от тази жена, че ниe лъжем. Бихме могли, но ние проверяваме всички факти. Нашите репортери са в най-горещите точки и видеоматериалите потвърждават случващото се там”, заяви Екатерина Андреева, водещ на програма “Време” по руския “Първи канал”.

Наскоро в профила си в Instagram водещата качи видео, на което позира с шапка с надпис СССР. Екатерина Андреева води централните новини на “Первий канал” от 1998-ма. 61-годишната журналистика се счита за любимка на руския президент Владимир Путин.  

Колежката на Андреева - Марина Овсянникова, разказа пред CNN, че от години в нея е съзрял протестът срещу пропагандата, която държавната телевизия извършва. 

“Гледам възрастната си майка, която гледа и слуша тази пропаганда от сутрин до вечер и е с толкова промит мозък, че не мога да говоря с нея 5 минути, защото тя непрекъснато повтаря фразите на нашата пропаганда, които чува по телевизията”, каза Овсянникова.

Войната била преломният момент за журналистката, която е от Одеса и е дете на рускиня и украинец.  

“Все повече и повече усещах когнитивен дисонанс между вярванията си и това, което казваме в ефир”, казва тя.

По думите й тя е силно обезпокоена за руските войници, биещи се в Украйна. „Не мисля, че те разбират защо трябва да правят това, защо се бият”, посочи тя.

Марина Овсянникова: Страхувам се за децата си, но няма да напусна Русия

Пред Си Ен Ен Овсянникова подчерта, че първоначално е планирала да е по-далеч от камерите по време на протеста си в ефир, но след това осъзнала, че ще трябва да бъде близо до водещата на новините, за да може плакатът й да бъде видян от зрителите. „Изпитвах страх до последната минута“, споделя журналистката.

„Реших, че ще успея да преодолея охраната, която стои пред студиото, и да застана зад водещата. Затова действах много бързо“, разказа  Овсянникова.

Журналистиката, която прикова вниманието на света с протест продължил 5 секунди, заявява, че не се страхува за съдбата си от тук насетне, но се надява, че няма да получи наказателно обвинение.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.