Пулмологът увери, че на граничните ни пунктове се упражнява адекватен контрол по отношение на коронавируса и влизащите бежанци

"Не бива нъпълно да забравяме COVID-19. Вчера имаше карантинирани и сред пристигащите бежанци, съществува вероятност да си внесем вируса и отвън. Преекспонирането на всеки проблем, бил той болест или война, не е препоръчителен, защото поляризира общността". Това каза в ефира на "Твоят ден" д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от гражданската квота на "Демократична България".

Според него заболеваемостта от COVID настина е спаднала, но все още е висока. 

"От медицинска гледна точка е много ясно какво трябва да правим. На входа трябва да имаме филтър, дори да е само за мерене на температура и въпросник. Може да има и тестове, така че рисковите хора да бъдат отделени", увери лекарят.

Той заяви, че петата вълна е преминала, но е важно да не се дава "корен" за начало на нова. Пулмологът е по-скоро оптимист, че това няма да се случи, най-малкото защото идват по-топлите месеци. 

Медикът подчерта, че е важно да се спазват останалите в сила ограничения и мерки - носене на маски и дистанция.

"Сега поведението ни по отношение на пандемията е адекватно, такова трябва да бъде и спрямо хората, които влизат от Украйна", отбеляза д-р Симидчиев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.