Тази сутрин Русия нанесе удари в Киев, Лвов, Харков и Днепър, 80% от сградите в Мариупол са повредени или разрушени напълно

Войната в Украйна продължава и навлиза вече в четвъртата си седмица. Сутринта на 23-ия ден са били задействани сирени в няколко града, последвани от удари.

Хиляди остават блокирани при отчайващи условия в обсадения Мариупол, а Москва обяви, че затяга примката около пристанищния град.

Спасителни екипи се успели да извадят 130 души под руините на бомбардирания от Русия театър в Мариупол. В мазето на срадата се били укрили повече от 1300 души и част от тях остават блокирани. 

"Всички избягахме, аз бях последна и избухна взрива. Оставиха ни без нищо. Всички сме в едно мазе. Това е ужас, как може да живееш така? Защо го направиха, кажете? В какво сме виновни и пред кого? Останахме даже без бельо. Първите обувки, които видях, с тях ходя. Как е възможно? Какво правят тези ръководители и защо? Какво сме им направили?", пита Надежда от Мариупол.

Около 80 процента от сградите в Мариупол са повредени или разрушени напълно.

"Подразделенията на Донецката народна република, с помощта на руските въоръжени сили, затягат пръстена на обсадата около Мариупол и водят боеве с националистите в центъра на града", разказва Игор.

Тази сутрин Русия нанесе удари в Киев, Лвов, Харков и Днепър. Останки от свалена ракета са предизвикали пожар в жилищна сграда в северозападната част на столицата. Съобщава се за най-малко един загинал и десетки евакуирани.

"Няколко ракети бяха изстреляни от района на Черно море и бяха прихванати. Четири ракети удариха завод за поправка на самолети", казва и Максим.

По повод осмата годишнина от анексирането на Крим, президентът на Русия Владимир Путин се появи на стадион "Лужники".

"На своя земя, обединени от една съдба, това вероятно са мислили и са се ръководили жителите на Крим, когато отидоха на референдума на 18 март 2014 година. Те са живели и живеят на своята земя. И са искали да живеят и да споделят съдбата с Русия", започна речта си Владимир Путин.

Руската телевизия обаче рязко прекъсна речта по средата на изречението му и започна да излъчва патриотични песни от стадиона. Говорителят на Кремъл обясни, че причината за случилото се е техническа неизправност на сървъра.

Във видео разговор президентът на Китай Си Дзинпин е заявил на американския държавен глава Джио Байдън, че конфликтът и конфронтацията не са в интерес на никого. Мирът и сигурността са най-големите съкровища на международната общност, е подчертал китайския лидер.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.