Луксозният френски курорт е известен като “обетована земя” за руски олигарси

Луксозният френски курорт Биариц е известен като “обетована земя” на руски олигарси, близки до Путин. Вили за милиони там притежават дъщерята на руския президент Катерина и бившата му съпруга Людмила, а от началото на военната инвазия на Русия в Украйна, тези имоти са обект на валдалски прояви от страна на правозащитни организации и активисти. Нещо повече, преди дни мъже влязоха и окупираха двореца на дъщерята на  Путин. Последваха арести. 

Активисти, руски и беларуски политически бегълци във Франция, превзеха луксозна вила на клана Путин в Биариц и поискаха имотът да бъде предоставен на бежанци от Украйна. 

"Имението, което тук наричаме “двореца на дъщерята на Путин” е собственост на Кирил Шамалов, зет на Путин и бивш мъж на дъщеря му. Фамилията Шамалов е част от мафията на Путин. Ако сте гледали филма на Навални за двореца на Путин на брега на Черно море, отново Шамалов, но бащата е фиктивен собственик на имота. Всъщност на документи никога няма да видите името на Пути", разказва Пиер Хафнер, френски активист. 

Пиер Хафнер представя себе си като руски блогър, но във Франция е познат и като анти- макронист, част от движението на “жълтите жилетки”. През 1992 г заминава за Русия, свидетел е на годините на управление на Елцин, а след това и на Путин, когато режимът, по думите му, се затяга значително.

"От години се опитвам събера хора пред този имот, да привлека вниманието. Не обичам диктатурата. Искам обществото да се събуди, хората да реагират, но действията ми бележат тотален неуспех. Защото руското влияние тук е много силно. Тези хора имат много пари и аз не мога да се боря с тях", посочва Пиер. 

 След брака си с дъщерята на Путин – Катерина Тихонова, Кирил Шамалов се превръща в най-младия руски милиардер. За отрицателно време придобива акции  в нефтохимическия гигант Sibur на стойност 380 милиона долара. Бившият зет на Путин е включен и в “черния списък” на санционираните от запада руски олигарси.

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.