Той може да получи още 13 години затвор

Руски съд призна днес оставения в затвора опозиционер Алексей Навални за виновен за измама. Това означава, че той може да получи още 13 години лишаване от свобода, предаде Франс прес.

"Навални е извършил измама, тоест - кражба на чуждо имущество, от организирана група", заяви съдийката Маргарита Котова, цитирана от АФП.

Путин уволнил 1000 подчинени от страх да не бъде отровен

Котова прочете присъдата, постановена на изнесено заседание на съда в наказателната колония, където опозиционерът лежи вече около една година.

Навални е обвинен и в обида на съдията при гледане на дело за клевета срещу ветеран от Втората световна война, припомня ТАСС. Съдът засега не е дал отговор за вината на Навални по този случай. Наказанието му ще бъде определено в заключителната част от присъдата, след като съдът обобщи доказателствата по делото.

Освен това, според следствените власти в Русия, Навални е злоупотребил с близо 2,7 милиона рубли - дарения за неговия Фонд за борба с корупцията.

В момента опозиционерът излежава 2.5-годишна присъда, източно от Москва, след като беше арестуван през февруари миналата година. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА