Според него борбата с корупцията е необходима, но не на всяка цена

"Арест на опозиционен лидер беше нещо извънредно. Трябва да бъде прегледана внимателно законосъобразността му. Ако събрани факти сочат, че Борисов е свързан евентуално с някакво престъпление, тогава арестът е законен. При задържането трябва да бъдат описани както факти, така и членове от НК". Това заяви за "Твоят ден" Александър Кашъмов, адвокат.

Според него действията по неотложност нямат нищо общо със задържането. "Задържане при неотложност не съществува според НПК. С това условие може да има само обиск и изземване. То обаче трябва да отговаря на изискването за обосновано предположение", разкри той. 

Доц. Киселова: Три възможни сюжетни линии за условията на неотложност при ареста на Борисов

По думите му СГС ще даде отговор на това дали има основания за продължаващи законови действия срещу бившия премиер. "Личните права на политиците не са повече засегнати заради работата им. Дори би следвало да се счита противното. Повторение на задържането на Борисов вдига летвата на институциите, които трябва да докажат защо го правят", отбеляза Кашъмов. И допълни, че борбата с корупцията е необходима, но не на всяка цена. 

"Реформите на правосъдието не трябва да се правят на коляно, но са необходими. Не ми се струват сериозни доводите, че преместването на съдии от един съд в друг, ще накърни независимостта им. Трябва да има ясен правоприемник на спецсъда", подчерта адвокатът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.