Това обяви премиерът преди заседанието на МС

Увеличава се таванът за компенсации за бизнеса заради скъпия ток - от 250 на 300 лв. Това обяви премиерът Кирил Петков. „По този начин ще вкараме още 730 милиона лева в тази програма. Въпреки войната, бизнесът не трябва да бъде ударен от този ценови шок в момента”, заяви  Петков след заседанието на МС.

Правителството ще вземе мерки, за да се справи с високата инфлация, увери министър-председателят.

Освен това ЕК ще обсъди предложението на България всички държави съвместно да купуват газ.

„Когато говорим с един глас, шансът да намалим цената е по-голям. Ще предложим и таван, до който да стига цената на газа”, заяви Петков.

На Европейския съвет в четвъртък България ще предложи още намаляване на акциза на бензина, както и газохранилищата в Европа да бъдат запълнени на 90% за следващия сезон.

„Проблемът е общ, решението трябва да е общо”, каза Петков.

„Имаме много точки за обсъждане. Фокусът на няколко от тях са във връзка с високите цени. Те са на база на високите цени на горивата на световните пазари. Като правителство ще вземем всички мерки, за да се справим, доколкото можем, с инфлацията отвън. Искам да ви уведомя, че ЕК прие за дискусия няколко наши предложения. Първо - съвместно да закупуваме газа през един преговорен екип, за да стигнем до по-добри нива. Второ - ако цената, която се договори, е над 50 евро на мегаватчас, да направим солидарен механизъм заедно да намалим тези нива, за да постигнем по-добра цена. Трето - координирано намаляване на акциза за горива. Четвърто - засилен диалог с доставчиците на втечнен газ, за да сме сигурни, че имаме втори сценарий, независимо от Украйна и задължително пълнене на газохранилищата на 90% преди следващата зима", обясни Петков.

„Към момента са изплатени компенсации от над 223 млн. за природен газ, ЕРП-тата са получили 471 млн. за разходи, за да нямат пренос върху цената за услуги, директните компенсации за бизнес потребителите са 1,4 млрд. до момента. ВиК дружествата пък са получили 107 млн. лева”, заяви министърът на енергетиката Александър Николов. И допълни, че компенсациите продължават.

„Един отдавна отлаган проблем и той е заемът за погасяване към НЕК, ще бъде погасен, съответно средствата ще се върнат в българската икономика. От встъпване в длъжност на кабинета от декември 2021 до април 2022 година обратно в българската икономика са получени компенсации в размер на  над 4 млрд. лева, което е над 3% от БВП”, каза министърът.

„Разходите за домакинствата за ток и отопление за същия период са непроменени въпреки тежките пазарни условия. Средните разходи в Европа се повишиха с 30%. Това се случва в тежък момент. Въпреки това ЕРП-тата продължават да работят с пълен капацитет, всички приети компенсации за изплащане към бизнеса и ЕРП-тата се изплащат. Въпреки огромния обем средства, няма нито една индикация за грешно преведени или неточно изплатени компенсации”, каза Николов.

„Разходите за заплати и социални дейности в ЕРП-тата се повишават със значителен темп”, каза още Николов. И допълни, че хората, заети в дружествата, остават приоритет и за Министерството на енергетиката, и за правителството като цяло.

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.