В страната в момента има над 104 000 души, избягали от войната

Над 400 000 украински бежанци са преминали през Молдова от началото на войната, а в момента на територията на страната има 104 000 бежанци. Това е около 7% от гражданите на Молдова.

Хората биват настанявани в изложбени зали, общежития, частни домове.

На 2 км от граничния пункт между Украйна и Молдова се намира село Паланка, където е създаден център за посрещане на бежанците. До там ги докарва организиран транспорт. На място ги посрещат, дава им се храна и кафе. След това има организиран транспорт към вътрешността на страната или към Румъния. Има и палатков лагер, ако някой трябва да преспи. На място има медицински екип и доброволци, които помагат.

Вчера оттам са тръгнали 6 автобуса. В най-натоварените моменти оттам са минавали по 1500 души на ден.

Основният бежански поток пристига в област само на 50 километра от Одеса. Заради комендантския час там, който е въведен от 8 вечерта до 6 сутринта, вечер е спокойно. През деня обаче от тук преминават стотици украинци, а в началото на войната само през този пункт са влизали по 1500 души дневно. Заради това е създадена специална организация, вдигнат е и палатков лагер.

На границата срещаме Александра и сина й.  Бягат от Мариупол, който е подложен на много тежък обстрел дни наред.

„В нашия блок попадна снаряд на първия етаж и хората направо  изхвърчаха. Ние живеем в 9-етажен блок и на деветия етаж също попадна ракета. Убиха двама наши съседи. Както си пиеха чай ги удари ракетата”, споделя тя.

Описва условията на живот в града в момента като нечовешки. Без вода, ток, отопление, телефони и интернет.

„Години работехме за нашето жилище и за колата. Имахме си всичко и живеехме добре. Останахме без нищо, само с един куфар”, добавя Александра.

Без нищо остава и Наталия. До вчера, тя е работила като педиатър в Николаев.

 „Най-страшно е когато чуеш 5- годишно дете да крещи - “Тревога! В укритията! Тревога! В укритията!”. Ние много искаме да успеем да се върнем вкъщи. Искаме да си работим и да си живеем спокойно. Искам си живота, който имах преди 24 февруари”, казва Наталия Шпота.

Сега обаче животът й я води към Румъния. В различни посоки заминават стотици украинци всеки ден.

 „Аз мисля да се върна след 2 седмици да си насадя картофите. А семейството ми се смее, казват че съм истински оптимист. Какво да искам?! Искам вкъщи”, добавя Татяна Чумак.

За да няма струпване на граничния пункт - е създадена организация. С  маршрутки украинските бежанци достигат до палатков лагер, който се намира на 2 километра от пункта. От там доброволци ги насочват към транспорт за Молдова и Румъния. Още от първия ден сред тях е и Виталий, който е завършил политология в България. Разказва, че в началото тук е било едно голо поле, а сега се готвят за втора голяма бежанска вълна.

 „В началото беше много хаотично, всичките хора пристигаха на КПП-то и си стояха там. Даже войната да спре утре, ще има хора, които ще искат да напускат домовете си, защото домовете им са били разрушени”, смята Виталий Спринчана.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.