Руснаците обстрелват още Киев, Харков и Чернигов

Нови боеве, нови цивилни жертви и разрушения. Вече месец това са новините от Украйна. Продължава разрушителната атака срещу Мариупол с хиляди убити и стотици сринати сгради. Руснаците обстрелват още Киев, Харков, Чернигов и много други украински градове.

На бойното поле Русия и Украйна си разменят удари, но позициите им остават непроменени. Украинците спряха руското настъпление преди повече от седмица и оттогава няма голямо движение. Днес Русия обяви, че са превзели град Изюм в Харковска област. Той стои на пътя между окупираните от Русия територии в Донбас и Харков. В същото време украинците притискат руските части около Киев. Според британското разузнаване част от руснаците дори са заплашени от обграждане от врага. Президентът Володимир Зеленски се обърна към лидерите на извънредната среща на НАТО в Брюксел.

„Украйна няма мощни системи за сваляне на ракети. Военновъздушните ни сили са много по-малки от руските. Тяхното превъзходство във въздуха е това, което дава днешните резултати - масово разрушение и много убити. Украинската армия вече месец се бори в неравни условия. Вече много пъти ви казвах, ще го повторя и сега - за да спасим народа и градовете в Украйна, имаме нужда от военна помощ без ограничения”, каза той.

Мирно шествие в подкрепа на Украйна се провежда в София (ВИДЕО)

Най-тежка остава ситуация в Мариупол. Руснаците буквално сринаха целия град. Градската управа броеше жертвите в началото на обсадата, но вече никой не знае колко мирни граждани са били убити от руските бомби и снаряди. Съпротивата на украинците продължава, но те контролират малка част от града и пълното му превземане изглежда въпрос на време.

„Последните официални данни бяха за 2358 убити цивилни, но те са отпреди 1 седмица. Положението е ужасно", заяви Сергий Орлов, зам.-кмет на Мариупол.

Украйна каза, че са унищожили голям десантен кораб на руската армия. Той бил поразен с ракета на пристанището в Бердянск. Граждани снимаха горящ кораб на пристан в града, като се чуват и експлозии. Русия не потвърждава, че това е техен десантен кораб, но се вижда как други военни съдове се оттеглят от пожара. А според Запада, един от най-големите рискове остава намерението на Русия да прибегне до забранени оръжия за масово поразяване.

„Подготвят се да използват химически и биологични оръжия.  Виждали сме тази тактика и преди - обвиняват другите за употребата на този вид оръжия, за да създадат претекст да ги използват самите те", заяви Йенс Столтенебрг, генерален секретар на НАТО.

Няма прогрес и в преговорите между Русия и Украйна. Липсата на движение на бойното поле води до липса на мотиви за отстъпки и от двете страни.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.