Днешните деца лесно се пристрастяват към изграждането на модели от Lego

Легендарният конструктор Lego е обичан както от деца, така и от възрастни. Тази игра заема водеща позиция сред образователните играчки, тъй като благодарение на Lego, което съдържа различни видове части, вашето дете може да развие различни умения. 

Днешните деца лесно се пристрастяват към изграждането на модели от Lego, а новите детски комплекти предлагат много повече творчески възможности. Специалисти от онлайн магазина Озон ще ви запознаят с предимствата на тези конструктори. Опознайте популярните комплекти за момичета и за момчета – Нинджаго, Дупло, Сити, Марвел, както и сериите за възрастни.

конструктори лего

Защо всяко дете трябва да притежава Lego

Нека разгледаме по-отблизо как конструкторите влияят на децата и какви умения развиват у тях:

  1. Развиват фините двигателни умения

Най-простото и очевидно. Учени и психолози официално заявяват, че докато малчуганите прикрепват частите една към друга, мускулите и сръчността на пръстите им се развиват. А това спомага за речево-говорния апарат при най-малките. Като цяло играта с конструкторите Lego активно затяга горната двигателна система.

  1. Инженерни умения

Структурно-логическото мислене ще се развие на много добро ниво. Това важи и за момичетата – в никакъв случай такива конструктори не трябва да се делят на момичешки и момчешки. Процесът на сглобяване на триизмерна структура по схема развива дизайнерските умения със страхотно темпо. А ако вземете и високотехнологични конструктори Lego, ще трябва да включите и вашата мисъл на помощ.

  1. Умения по математика и физика

Трябва да се вземат предвид детайлите и при изграждането на конструкции да се внимава с тяхната стабилност, тегло, баланс и размери – това е физика в елементарната си форма. Така се развива пространственото мислене и несъзнателно се използва математиката. По-малките деца се учат да разграничават различните форми и цветове с помощта на конструктора Lego. 

  1. Творчество и въображение

Lego невероятно съчетава дизайн с високо творчество. Можете да събирате по схемата, но можете и без нея. С малко креативност бихте могли да направите страхотна вятърна мелница от хеликоптер или от големия зъл елфски дракон – много малки чудовища с нокти. Огромният асортимент от различни части ще ви позволи да създавате най-разнообразни неща. Всичко е въпрос на фантазия.

  1. Постоянство и упоритост

Това е изключително важен момент в съвременния ритъм на живот. Малко неща могат да впечатлят дигиталното поколение и още повече да го накарат да се съсредоточени върху едно нещо.

Защо децата обичат Lego

Конструкторът Lego едва ли би запазил популярността си около 80 години, ако не беше детската любов. Трудно е да се намери дете, което да откаже тази вълнуваща игра, защото:

  • конструкторът съдържа много детайли, с различни форми и видове;

  • крепежните елементи се свързват много лесно, а конструкциите са много здрави и стабилни;

  • цветовете са разнообразни, ярки и атрактивни. Отчита се особеността на детското възприятие за света;

  • изработен е от качествени пластмасови материали, които не съдържат токсини и не са вредни за здравето. Връзките се закрепват без лепило. Новите серии са изработени от рециклируеми материали;

  • части от различни комплекти могат да се комбинират помежду си;

  • комплектите се произвеждат серийно, с различна степен на сложност, всяка част има собствено име;

  • инструкцията съдържа доста ясни чертежи и препоръчителни схеми за монтаж;

  • индивидуален подход към всяка възрастова категория. Трудността зависи от възрастта;

  • препоръчителната възраст е обозначена с число на предната страна на опаковката. Всички комплекти Lego се различават по тегло, брой блокове и наличие на игрови фигури.