Украински хеликоптери са ударили депо за гориво в руската държава

Украински хеликоптери са ударили депо за гориво в Русия. Избухнал е голям пожар в петролната база в Белгород, обяви Москва. Досега Украйна не беше нанасяла мащабни удари на руска територия. Русия каза, че случаят прави по-трудни мирните преговори, които бяха подновени днес. Украинците казват, че руските войници бавно се изтеглят от тези райони, но все още бомбардират и обстрелват населени места.

В първите часове след атаката, Украйна каза че нито потвърждава, нито отхвърля информацията, че това е тяхна акция. Повече от 200 пожарникари участваха в гасенето на огъня, като бяха подпомагани дори от хеликоптери. Евакуирани бяха жилищата в близост до пожара. Не се съобщава за жертви. А боевете в Северна Украйна продължават с пълна сила. Руските части се оттеглят от някои райони в Киевска и Черниговска област, но не спират да се сражават с украинците.

„След като разбраха, че първоначалния им план няма да проработи, руснаците смениха тактиката. Целенасочено атакуват цивилни обекти. Опитват се да накарат правителството на Украйна ако не да се предаде, то поне да им направи допълнителни отстъпки", каза Евгений Енин, министър на вътрешните работи на Украйна.

Част от руското оттегляне е атомната електроцентрала Чернобил. Украинците казват, че в комплекса вече няма руски войници. Но в забранената зона и населените места около централата, руската армия още държи позиции. Международната агенция за атомна енергия каза, че техен екип ще бъде в централата много скоро и нарекоха положителна стъпка оттеглянето на руснаците.

„Редови военни части влязоха в забранената зона още в началото на войната. Аз не мисля, че те разбират какво представлява зоната. Така наречената Червена гора е едно от местата, където силно радиоактивни останки са били заровени набързо след инцидента в централата. Те представляват потенциална опасност. Мисля, че досега извадихме късмет, че поведението на войниците в ядрените обекти в Украйна не доведе до инцидент”, каза Балтазар Линдауер, експерт на Европейската банка за възстановяване и развитие.

Същевременно продължават да се провалят опитите да се извърши ефективна евакуация на мирното население на Мариупол. Смята се, че десетки хиляди жители на града още се крият в подземия и мазета, докато боевете по улиците продължават. Руската армия буквално срина целия град,. Хиляди цивилни бяха убити, като точният брой не е ясен. Обсадата продължава вече месец.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.