Одеса отново е била атакувана с ракети

Одеса отново е била атакувана с ракети. Мощни експлозии са се чули на разсъмване в черноморския град. Русия се оттегли от цялата Киевска област. Доскоро окупираните градове и села са напълно разрушени. Много сигнали за военни престъпления идват от Украйна, включително за избиване на мъжете в редица населени места. Предстои разследване, в което би трябвало да участват международни следователи. А преговорите за мир са в напреднала фаза, твърдят украинците. Те отново говорят за директни преговори между президентите на двете страни.

Чуждестранни журналисти сигнализираха за ужасяващи места в град Буча, като улица, на която лежат поне 20 тела на цивилни, убити на тротоарите или на пътното платно.

„По улица „Яблонска” лежат разстреляни хора. Ръцете им са вързани. Простреляни са в задната част на главата. Можете да си представите какви неща са вършени тук. Ще документираме това, за да бъде използвано в трибуналите", каза Анатолий Федорюк, кмет на Буча.

Това е един от няколкото такива сигнали. По основната магистрала, излизаща в западна посока от Киев, има десетки частни автомобили с тела в тях. Някои от убийствата дори са записани на видео. Авторите на клиповете казаха на Би Би Си, че войниците на руските пропускателни пунктове са убивали гражданите, опитващи да напуснат града. Много от телата след това са били подпалени.

„Очевидно е, че са мирни граждани. Всички коли тук са само на цивилни”, заяви украински войник.

Преброяването на жертвите в Киевска област вероятно ще отнеме месеци, при това, ако руската армия не се върне за нова офанзива. Такава тепърва се чака в Източна и Южна Украйна.

 „Те искат да завземат не само Донбас, но и южната част на страната. Ще защитаваме свободата, земята и народа си. Ще направим всичко, за да ги спрем", каза президентът на Украйна  Володимир Зеленски.

Част от преориентирането на руската инвазия вероятно са ударите в Одеса. Някои от балистичните ракети са били свалени, казаха от градските власти. Други са ударили обекти на земята, сред които и депо за гориво. Прави се оценка на щетите. Тази сутрин британското разузнаване каза, че Русия още има капацитет да направи десант в Одеса, но операцията ще е по-трудна, заради подготовката на защитниците на града.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.