Това е най-високото й равнище на годишна база от две десетилетия

Годишната инфлация в Турция достигна 61,14% през март. Това съобщи Турският статистически институт (TurkStat) и уточни, че това е най-голямата инфлация на годишна база за последните 20 години.

Най-голямо годишно увеличение на цените през миналия месец е отчетено в транспорта - 99,12%, следвано от храните и безалкохолните напитки - 70,33% и обзавеждането и домакинските уреди - 69,26%. Най-ниско годишно увеличение отбелязаха комуникациите с 15,08%, образованието с 26,73% и дрехите и обувките с 26,95%.

Между септември и декември централната банка намали лихвите с 5 процентни пункта, но през тази година те останаха непроменени на ниво от 14%. Турската лира, която изгуби 44% от стойността си спрямо щатския долар през миналата година, падна до рекордно ниското ниво от 18,41 спрямо зелените пари през декември, преди правителството да разкрие схема за защита на валутата с цел увеличаване на националните активи. В стремежа си да смекчи удара върху домакинствата правителството също така намали данъците върху основните стоки и коригира тарифите за електроенергия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС