Близките на пациента отричат обвиненията

Агресия срещу екип на „Спешна помощ” в Хасково. Лекарка и медицинска сестра са били ударени от близки на пациент. По-късно той е починал в болницата, а медиците подадоха жалба в полицията.

Медицинската сестра Мариана Атанасова обясни, че са били повикани на адрес за пациент с вероятно няколко преживени инфаркта, със задух и болка в гърдите. „Пристигнахме за около три минути. Започнахме да измерваме кръвното налягане, сатурацията, пулсът и температурата”, каза тя.

По думите на Атанасова през това време започнали и обвиненията от близките на пациента. „Крещяха ни, викаха ни и ни бутаха. Казваха ни, че не правим нищо. Нямахме време да хванем венозен път и да направим кардиограма. Грабнаха го, избутаха ни и на излизане единият от синовете му ме удари”, добави медицинската сестра.

Според разказа ѝ в Спешното отделение са продължили реанимирането. Впоследствие обаче пациентът е починал.

Подобни ситуации на агресия срещу медиците Атанасова си обяснява с това, че няма наказания. „Самото население не е достатъчно възпитано да има уважение към медицински лица и учители, например”, коментира тя,

Близките на пациента отрекоха да са проявявали физическа агресия спрямо екипа на „Спешна помощ”. „Когато ние виждаме, че те не полагат усилията, които трябваше, тя ми стои неадекватно и не помага на човека, който виждахме, че си отива пред очите ни. Тя стоеше и се дърпаше. Децата му го хванаха на ръце и го свалиха, а те стоят като някакви паразити. Влезе в линейката и каза, че докато не се махнем, няма да му помогне”, разказа сестрата на починалия.

Началникът на ЦСМП - Хасково д-р Петя Радева обясни, че забавяне при пристигането на екипа категорично не е имало. „Престоя на мястото при пациента е било три минути. Цялата ситуация се разиграва през това време”, уточни тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.