Това каза бившият служебен премиер и министър на отбраната в "На фокус"

„Това е илюстрация как работи, или по-точно не работи, коалицията”, каза бившият служебен премиер като добави, че има непоследователност в действията и посланията, защото не  се генерират решения в интерес на българския народ”. Така бившият служебен премиер и министър на отбраната Стефан Янев коментира в предаването „На фокус с Лора Крумова” оттеглянето на кандидата на „Продължаваме промяната” за гуверньор на БНБ – Андрей Гюров.

100 ДНИ УПРАВЛЕНИЕ: Грешките и успехите на кабинета „Петков”

Янев обясни защо е останал в редовното правителство, след като преди това е бил служебен министър-председател.

„Още в края на миналата година виждах, че войната в Украйна ще се случи и мислех, че ще бъда полезен с моите действия именно в тази област. В крайна сметка се разбра, че едни думи, извадени от контекста, бяха достатъчен повод да ми бъде поискана оставката”, каза той и подчерта, че тя е била подкрепена от всички в правителството.

 

 

„Това беше един от редките случаи, в които коалицията е била единна”, допълни бившият военен министър.

Стефан Янев: Няма да правя партиен проект утре

По думите му войната в Украйна е генерирана напрежение, което в продължение на много години съществува между двете воюващи държави. Знаци за нея са се виждали още от 2007 година след речта на руския президент Владимир Путин пред Мюнхенската конференция за сигурност.

„В момента България не е заплашена в чисто военен план. Заплашени сме от икономически и социални последици”, категоричен е експремиерът.

Митрофанова: София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев (ВИДЕО)

Той коментира и изказванията на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, като заяви, че донякъде те са оставили впечатление у хората, че тя се меси във вътрешните работи на страна ти, но подчерта, че и други посланици през годините са го правили.

„Обявяването й за персона нон грата щеше да е грешка, защото това би затворило дипломатическите отношения с Русия, а войната все някога ще свърши и България ще има нужда от развиване на двустранните си отношения с всички страни”, каза Стефан Янев.

Мнението му относно това дали България трябва да окаже военна помощ на Украйна е категорично: „Не, не трябва да даде, защото така по-бързо ще свърши войната. Коментирайки принципната позиция на страната ни, говорим за Нероден Петко. След като чуем аргументите на управляващите, ще видим дали тя е взета на база емоции или рационално мислене”, отбеляза бившият министър на отбраната.

Той заяви, че съвсем скоро се надява да бъде учредена политическата формация около него. Янев подчерта, че за партньори все още е рано да се говори.

 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.