В него е и бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков

Държавният департамент на САЩ съобщи, че налага забрана за влизане в страната на бившия премиер на Северна Македония Никола Груевски и бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков заради участие  в корупционни практики, предаде МИА.

Действията им са подкопали върховенство на закона, демократичните институции и обществените процеси в двете страни, както и общественото доверие в правителствата, се посочва в прессъобщение на Държавния департамент.

Байдън към Моди: Не е в интерес на Индия да увеличи вноса на руски енергийни източници

От там уточниха, че Груевски, в ролята си на премиер, е бил въвлечен в корупционни актове, като е използвал политическото си влияние и правомощия за лични облаги.

„По-конкретно, има достоверна информация, че Груевски е злоупотребил със служебните си правомощия, за да иска и приема подкупи в замяна на държавни поръчки, неправомерно присвояване на обществени средства и се е намесвал в изборните процеси, за да облагодетелства политически себе си и своята партия, се посочва още в съобщението.

ЕС включи 21 руски авиокомпании в черния списък

Миялков в качеството си на директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване  е участвал в корупционни действия, включващи използване на политическото му влияние и служебни правомощия за лична изгода. Той също се свързва с взимане на подкупи срещу държавни поръчки и намеса в изборните процеси.

На близките членове на семейството на Груевски и Миялков също е забранено да влизат в Съединените щати.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА