Терешкова и Гагарин са обявени и за почетни граждани на града

Регионалният исторически музей (РИМ) в Плевен съхранява богат фонд от снимки, документални материали и негативи от посещенията в града на космонавтите Юрий Гагарин, Валентина Терешкова и Георги Иванов. Това каза за БТА Десислава Близнашка, ръководител на отдел "Нова и най-нова история" в културния институт, а поводът да надникнем в архивите е Международният ден на авиацията и космонавтиката, който се отбелязва днес. 

Отбелязваме Световния ден на космонавтиката

На 12 април 1961 г. Юрий Гагарин прави първата обиколка на Земята с космическия кораб "Восток". След малко повече от месец, на 25 май той е на официална визита в Плевен, отбеляза Близнашка и подчерта, че "градът ни е вторият, посетен от космонавта след София". Човекът, заснел цялото посещение на Гагарин в Плевен, е Димитър Бебенов, фотограф и оператор в плевенския киноцентър, тогава само на 29 години. 

По негови спомени, добави Десислава Близнашка, делегацията с важните гости е трябвало да кацне край село Телиш, но каца на военното летище в село Каменец. 

Среща с последния ветеран на ВВС от Авиобаза „Равнец" (ВИДЕО)

Местният вестник "Септемврийска победа" тогава подробно отразява визитата на Гагарин, разказва за неговия житейски път. Космонавтът посещава редица от забележителностите на града – Скобелев парк, Панорама "Плевенска епопея 1877 г.", парк "Кайлъка", парк "Лавров" край Горни Дъбник. Летният театър в Плевен носи години наред неговото име. 

Друга значима визита, за която има интересен снимков и документален материал в музея, е на първата жена космонавт Валентина Терешкова и на Василий Биковски. Те посещават Плевен на 13 септември 1963 г. 

На 17 май 1979 г. в Плевен е посрещнат и първият български космонавт Георги Иванов заедно с Николай Рукавишников. 

Терешкова и Гагарин са обявени и за почетни граждани на Плевен, припомни Близашка.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Източник: БТА