Мисията на ОССЕ открила и някои нарушения от страна на Украйна

Международни експерти са открили доказателства за военни престъпления и престъпления срещу човечеството на Русия в Украйна, се казва в първоначален доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество и Европа (ОССЕ), предаде Скай нюз.

Според документа атакуващите сили не са взели необходимите предпазни мерки за цивилното население и умишлено са атакували болници и училища. Той установява, че нападението на 9 март срещу родилното отделение на болницата в Мариупол е извършено от Русия, и квалифицира деянието като "военно престъпление". Тогава Русия отрече да стои зад атаката и обвини Украйна за това.

Украйна обяви, че с ракети е ударила руския кораб "Москва"

ОССЕ установява още, че ракетният обстрел на драматичния театър в Мариупол, при която, според украинските власти, може да са били убити около 300 души, също е военно престъпление.

Някои атаки умишлено нарушават международното законодателство за правата на човека и доказателства за това са били многократно документирани в хода на конфликта. "Систематично атаки са насочвани към цивилно население", установяват експертите.

Мисията на ОССЕ открила и някои доказателства за нарушения от страна на Украйна, като например отношението й към военнопленници.

"Нарушенията на Русия, обаче, са "много по-големи по характер и мащаб", се казва в доклада.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС