Нинова определи разговорите като "добро начало"

Управляващите свикаха коалиционна среща в Народното събрание. Основната тема, която се очакваше да обсъдят, е как да се справят с икономическата криза и ръста на цените на основните стоки.

Съветът, свикан по инициатива на вицепремиера Корнелия Нинова, бе прекъснат преждевременно, тъй като народните представители трябваше да се върнат в пленарна зала за важни гласувания по Закона за съдебната власт. Нинова обаче увери, че разговорите са били "едно много добро начало" и ще продължат в следващите дни.

Преди срещата вицепремиерът заяви, че ще обсъдят предложенията на БСП, а те са намаляване на ДДС на регулирани стоки и налагане на таван на някои от цените.

Днес от „Демократична България” също коментираха темата. От партията смятат, че налагането на таван на цените не е добър вариант. Според ДБ първо трябва да се намали или изцяло да се премахне ограничението на внос на стоки в ЕС. Второто предложение е намаляване на лихвата за забавени плащания над 2 пъти. Нинова вече съобщи, че имат консенсус по част от темите.

„Слагаме началото на разговора за актуализацията на бюджета”, каза тя.

„Дори да се сложат ценови тавани, те не са дългосрочно решение, а инфлацията е дългосрочен процес”, каза Георги Ганев от„Демократична България".

Първата среща по темата продължи само 30 минути заради напрежението, но всички излязоха удовлетворени от проведените разговори.

„Най-хубавото на тази коалиционна среща бе, че седнахме всички на една маса и показахме, че когато има важни проблеми за обществото работим заедно”, заяви Искрен Митев от ПП.

„Много от нещата, които ги предлагат колегите, сме ги говорили много по кампаниите”, заяви Ива Митева от ИТН.

Каквито и решения да се предприемат те трябва да са бързи, смята и доц Боюклоев от БАН, тъй като прогнозите са лоши- 50 %ръст на хранителните стоки до октомври, ако войната в Украйна свърши утре и над 110 ако продължи до края на пролетта.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.