Първа точка в дневния ред е изборът на нов управител на Българската народна банка

Днешното заседание на парламента, в което първа точка е изборът на нов управител на Българската народна банка (БНБ), започна с декларации.

Най-напред председателят на „Възраждане" Костадин Костадинов изчете декларация от името на парламентарната група, в която призова за оставка на правителството.

Депутатите решават дали Каримански да оглави БНБ

Тома Биков от ГЕРБ-СДС пък поиска в дневния ред да влезе тяхното предложение за избор на нов председател на бюджетната комисия в парламента, която се оглавява от Любомир Каримански. От ГЕРБ-СДС предлагат за председател депутата Кирил Ананиев. Kато мотив за рокадата беше посочено изразеното, по думите на Биков, мнение от премиера Кирил Петков и министър Асен Василев относно Каримански. 

Председателят на ПГ „Демократична България" - Христо Иванов, призова опозицията да участва в реформата в правосъдната система. В четвъртък със законови промени, приети на второ четене, парламентът закри специализираните съд и прокуратура.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ коментира, че като се прави оценка на обективната картина, трябва да се пресекат най-напред всички порочни явления, които се случват днес в обществото, и след това да се търси съгласие в парламента, за да се пристъпи към реформи. Той посочи „полицейски произвол" при предишните парламентарни избори.

В декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви, че дебатът за възможни разговори за постигане на съгласие, включително за промяна в Конституцията, трябва да започне с извинение за отношението към ГЕРБ-СДС. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА