Някои от тези машини са оборудвани със западни радари

Украйна трескаво търси изтребители срещу инвазията на Русия и пилотите й буквално се молят за повече самолети. Новините от Румъния биха могли да осигурят частично решение, макар и може би не идеално, за дефицита от бойни самолети в Украйна.

Румъния обяви днес, че ще спре целия си флот МиГ-21 LanceR след редица катастрофи, последната на 2 март, и ще се съсредоточи върху експлоатацията на нарастващия си флот от F-16, 17 от които са версии AM/BM, купени от Португалия. Освен това има още 36 F-16 от излишните норвежки запаси. Румъния разполага с приблизително 27 МиГ-21 в експлоатация, като 19 са LanceR-C, а останалите са LanceR-B. Общо 111 румънски МиГ-21 бяха модернизирани до конфигурации LanceR, въпреки че моделът C, който се фокусира върху превъзходството във въздуха, е най-напредналият. Очаква се, модернизираните МИГ-ве да бъдат дадени на Украйна.

Някои от тези самолети са преминали през дълбоки модернизации, оборудвани са със западни радари, авионика, електронни средства за противодействие, дисплеи и други. Въпреки че може да изглеждат много непретенциозни, те са лесни за поддръжка и може да осигури висока скорост на излитане. Тези самолети са съчетани с креативни тактики, които подчертават техните положителни качества (малкия им размер) и минимизират недостатъците им. Тези тактики често могат да включват съчетанието на малките МиГ с по-мощни и по-големи изтребители. Добавете електронната война и имате забележителна смъртоносна способност. Изцяло модернизираният МиГ-21 може да се превърна в ефикасно оръжие в една военна зона.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС