72-годишният мъж, причинил инцидента в Анево, е с мярка „подписка”

Жителите на сопотското село Анево готвят протест срещу освобождаването на шофьора, който уби 2-годишно дете на пътя. Родителите ще обжалват решението на пловдивския съд, който пусна 72-годишния водач на свобода с мярка „подписка“ .

Родителите на 2-годишното дете са шокирани от решението на съда. Настояват то да бъде отменено, а шофьорът отново арестуван.

„Абсурдно е решението, след наличие на марихуана, след убийство, след нанасяне на средни телесни повреди. Искаме мярката да бъде променена. Искаме задържане под стража”, заяви майката на загиналото дете Ивелина Станев.

72-годишният шофьор, блъснал баба и внуче, карал под въздействие на марихуана

„При положение, че има направена проба за марихуана - това е просто недопустимо. Но със сигурност това да отхвръкнат толкова много и майка ми, и детето ми…Според мен е карал с висока скорост. Няма никакъв спирачен път”, подчерта бащата на детето Станимир Станев.

Един от мотивите на съда да пусне шофьора на свобода е, че той е помогнал на пострадалите след катастрофата. Полевият тест обаче е отчел, че 72-годишният мъж е седнал зад волана след употребата на марихуана. Във фаталния ден е пътувал към Чехия. Според родителите има опасност да се укрие.

„Това е нашето притеснение, защото той предимно живее в Чехия и работи там, доколкото ние знаем. Затова се притесняваме, че той може да замине. Дори в деня на инцидента, той е бил с багаж в колата и се е прибирал нататък”, каза Ивелина.  

 


По време на инцидента бабата с двегодишното момиченце са пресичали улицата, за да посрещнат на спирката другото дете на семейството, което се е връщало от училище. Според адвокатите на родителите шофьорът е могъл да избегне удара.

„Според мен има не по-малко от 500 метра ясна видимост, във всички случаи. И абсолютно никаква реакция. Реално - той първо ги блъска и след това спира, което е абсурдно”, категоричен е адвокатът Петя Керанова.

72-годишен шофьор блъсна баба и внуче, детето загина (ВИДЕО)

Натовареният път, който минава през селото, е дълъг два километра и има само една пешеходна пътека. Тя се намира в центъра на Анево. Жителите са гневни от липсата на пешеходни пътеки. Местните и родителите ще протестират в четвъртък и пред съда в Пловдив, когато повторно ще се гледа мярата на шофьора.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.