Причината - инвазията в Украйна

Министрите на финансите и ръководителите на централните банки на страните от Г-20, официални лица от Украйна, САЩ и ЕС напуснаха срещата на Г-20, когато руският финансов министър Антон Силуанов започна речта си. Това съобщават Washington Post и Bloomberg.

Сред участниците в своеобразното противопоставяне на инвазията на Русия в Украйна са министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън и председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, канадският вицепремиер Кристия Фрийланд и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард. Срещата напусна и министърът на финансите на Украйна Сергей Марченко, а останалите участници, които взеха участие чрез видеовръзка, изключиха камерите си при изказването на министъра от Русия.

Няколко дни по-рано представителите на Украйна помолиха за това. Индонезийското председателство беше притискано от миналия месец да изключи Москва от Г-20. Тя обаче отказа да го направи с цел да остане неутрална.

„Войната е несъвместима със сътрудничеството“, заяви френският министър на икономиката Бруно льо Мер при откриването на срещата на Г-20, като призова Русия „да се въздържа от участие в срещите на Г-20“.

Руският му колега Антон Силуанов отвърна: „Г-20 винаги е бил и остава преди всичко икономически форум“.

Организацията обединява двадесетте големи световни икономики, включително САЩ, Канада, Китай, Индия, Бразилия, Япония, Франция и Германия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС