Това става ясно от Министерството на околната среда и водите

Работата на димитровградската ТЕЦ "Марица 3" беше спряна заради нарушения на нормите за качество на въздуха. Това става ясно от Министерството на околната среда и водите.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Областният управител на Хасково Катя Панева и директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Хасково Наталия Пачеманова дойдоха лично в енергийното дружество, за да връчат заповедта за спиране на производството на електроенергия от министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Униформени полицаи присъстваха на влизането в ТЕЦ-а.

РИОСВ е издала принудителна административна мярка за спиране на горивната инсталация. Решението е след поредица от нарушения на Закона за опазване на околната среда (ЗООС) и неспазване на условия в комплексното разрешително на предприятието, за които са съставени редица административни актове и наказателни постановления през последните месеци. Със спирането на инсталацията се преустановяват нарушенията и се предотвратява непосредствената опасност от замърсяване на околната среда по компонента атмосферен въздух, с което се ограничава и рискът за здравето на хората.

СЗО: 99% от хората на Земята дишат мръсен въздух

Според заповедта за налагане на мярката „ТЕЦ Марица 3“ АД трябва да спре работа незабавно. Горивната инсталация ще бъде спряна днес чрез принудително извеждане от експлоатация и пломбиране на местата за подаване на гориво  към котел за производство на електроенергия.

Операторът не е спазил условието за емисиите на отпадъчни газове и емисиите на серен диоксид са довели до нарушение на нормите за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух на Димитровград.

Ресорното министерство припомня, че през 2021 г., след възобновяване на работата на оператора на 25 май, са регистрирани стойности на серен диоксид, които превишават пределната средночасова норма от 350 µg/m3. Данните са от  автоматичната измервателна станция „Раковски“ в Димитровград. При една от последните проверки през февруари инспекцията е установила и изпускане на видими емисии от вредни вещества в сиво-черен цвят от компрометираните участъци на сградата на котелното помещение.

София отново осъмна с мръсен въздух (СНИМКИ)

Не е спазено съотношението за комбинирано изгаряне на въглища и биомаса, заложено като условие на разрешителното – нарушението е установявано от РИОСВ всеки месец от юни 2021 г. насам.

В края на октомври при проверка по сигнал за запрашаване са установени и неорганизирани емисии от въглищен прах заради липсваща обшивка от ламарина, повредена от корозия и силни ветрове. На 5 ноември е дадено предписание за ремонт, което не е изпълнено и до момента.

От май до декември 2021 г. в РИОСВ – Хасково са регистрирани 25 сигнала във връзка с нередности при дейността на ТЕЦ-а, а за по-малко от четири месеца през тази година са подадени още 20 сигнала.

Срокът на действие на административната мярка е до привеждане на горивната инсталация в състояние, което да не позволява възникване на непосредствена опасност от замърсяването на въздуха.

От МОСВ припомнят, че превишенията на нормите за серен диоксид са предмет на дело на Европейската комисия срещу България, което е в напреднала фаза и се очаква решение на Съда на ЕС и налагане на санкции на страната ни.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.