Организацията на обединените нации обвини Русия в действия в Украйна, които "са равнозначни на военни престъпления"

Мисията на ООН в киевското предградие Буча е документирала, че там са били убити 50 цивилни граждани, включително чрез екзекуция по бързата процедура, съобщи ООН.

"По време на мисия в Буча на 9 април служители на ООН по правата на човека документираха незаконното убийство, включително чрез екзекуция по бързата процедура, на около 50 цивилни граждани там", заяви Равина Шамдасани, говорител на Службата на Върховния комисар по правата на човека. 

ООН: Близо 5 милиона украинци са избягали от войната

Организацията на обединените нации обвини Русия в действия в Украйна, които "са равнозначни на военни престъпления", включително безразборни бомбардировки, при които са убити цивилни граждани и са разрушени училища и болници.

"Руските въоръжени сили безразборно са обстрелвали и бомбардирали населени места, убивайки цивилни граждани и разрушавайки болници, училища и друга гражданска инфраструктура - действия, които са равнозначни на военни престъпления", заяви Равина Шамдасани, говорител на Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека. 

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС