Експозиция събра заедно най-големите тракийски ценности

Най-ценните съкровища на траките за първи път на едно място. Експозиция събра заедно Панагюрското, Вълчитрънското и Рогозенското съкровища в Националния исторически музей в София.

Съкровище на повече от 3500 години. Открито случайно от двама братя, докато орали нивата си в село Вълчитрън през 1924-та година. 

 „Те в началото не разбират стойността на съкровището, една част от капаците са нарязани, тъй като решават да проверят дали наистина това е злато”, обясни д-р Петранка Неделчева, НИМ.

Носят съкровището на златар, а той го предава в музея.

 „Те биват възмездени от държавата за откритието, след което започват да я съдят, защото искат по-голямо заплащане. Те дават парите, които им е дала държавата за съдебни битки”, допълни тя.

Така братята останали със спомена за откритието на 12 килограма и 500 грама чисто злато. В него има и парче кехлибар. Скъпоценен камък, който дошъл чак от Балтийско море. Древните вярвали, че той се образувал от сълзите на Слънцето. Поставили го на скрито място във Вълчитрънското съкровище.

 Снимка: Благой Цицелков

„Самото съкровище е много ценно, тъй като датира още по времето на троянската война. Освен това предназначението му е за извършване на ритуални действия и възлияния към Боговете.”, добави Неделчева.

За първи път - Вълчитрънските рекливи са в съседство с емблематичните за траките Пангюрско и Рогозенско съкровища. До тях е още едно - Боровското. То също служело за свещени обреди.

 „Боровското съкровище е много по-красиво, по мое мнение, изящно съкровище, също намерено случайно”, коментира тя.

По думите й то остава слабо познато.

„Защото е направено от сребро и не толкова атрактивно за публиката. Знаем, че още от деца - децата си мечтаят да открият златно съкровище, никога не искаме да открием сребърно”, допълни тя.

Тракийските реликви няма да са още дълго на едно място. Боровското съкровище заминава за изложба отвъд океана, а след него се очаква и Панагюрското да напусне страната ни.

Боровското съкровище остава у нас до края на юли, когато заминава за САЩ. Там ще бъде на експозиция в Ню Йорк и Чикаго, а след това в Канада. Желаещите могат да го видят в Историческия музей.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.