Мирното шествие тръгна от площад „Независимост”

Шествие наречено „Поход срещу руския фашизъм” се проведе в София. Събитието беше организирано във Facebook. То тръгна от площад „Независимост”. Исканията на хората бяха България да конкретизира каква помощ ще окаже на Украйна. Спрените доставки на руски газ, казват още протестиращите, за пореден път доказвали зависимостта на София от Москва. Според тях всеки опит страната ни да демонстрира независимост провокирала нова атака на агресия от страна на Путин.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Това е цивилизационен избор. Избрали сме страната на цивилизацията срещу войната на Путин”, каза един от участващите в похода.

„Доведе ме възмущението от това, което извършва Русия. Това е някакъв кошмар. Те говорят за фашизъм, а всъщност се превърнаха в нацистка държава”, каза жена, участваща в шествието.

Шествието стигна до сградата на руското посолство. Част от демонстрантите хвърляха играчки, като по тази начин изразиха съпричастност към загубените детски животи от войната в Украйна. Демонстрацията продължи с разливане на червена боя, символ на пролятата кръв по време на войната в Украйна. Някои от участващите в шествието хвърляха и яйца по сградата.

„Искаме свободна и независима Украйна. Искаме мир на нашата територия”, коментира момиче,  участващо в похода.

„Това, което се случва в Украйна, е нещо, което не трябва да виждаме в 21 век в Европа. Радвам се, че има толкова много хора, които да заявят, че са против това безобразие”, посочи друг от участващите в шествието.

Снимка: Ивелина Драгнева, NOVA

За финал върху сградата на руското посолство беше прожектиран украинският флаг.

До посолството имаше и контрапротест в подкрепа на Русия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.