Полицейското присъствие беше изключително засилено

На 9-и май - различни демонстрации имаше през целия ден. Стигна се до напрежение и сблъсъци. В София Паметникът на съветската армия осъмна с цветовете на украинското знаме.

Въпреки денонощното полицейско присъствие, рано сутринта част от фигура на Паметника на съветската армия беше боядисана с цветовете на украинското знаме. И то на самия връх - най-вероятно за целта е използван дрон.

Нарисуваха украинското знаме върху Паметника на Съветската армия (СНИМКИ)

Малко по-късно на същото място се стигна и до напрежение. Това се случи, когато участниците в традиционния марш на „Безсмъртния полк”, който започна от Паметника на Незнайния воин, стигнаха до този на съветската армия. И бяха посрещнати със скандиране.

„Не търпя в моя град да има паметник на лъжата”, коментира Георги Драганов.

„Преживяла съм Втората световна война - бягала съм с един обут крак в снега. Посрещнали сме руската армия в София. Не мога да не отбележа този ден”, обясни Мария Миланова.

Митрофанова: Неонацизмът вдига глава в редица европейски страни

В центъра на София, за да отбележи Деня на победата, дойде и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

„Благодарим, че грижливо се отнасяте към войнишките мемориали и гробове. Споделяте нашето убеждение за недопустимостта на подмяната на историята”, каза Митрофанова.

От София дипломатът замина за Пловдив. Придружи я и посланикът на Беларус Никита Люшоков.

„Честит празник, който е бил и ще бъде свещен за Русия”, подчерта Митрофанова.

„Без Русия нямаше да има Ден на Европа”, посочи жена.

Марш на „Безсмъртния полк“ в редица градове у нас

В Бургас хората излязоха, за да отбележат 9-и май. И там обаче се стигна до напрежение между фотограф и една от жените, участващи в марша. Намеси се и полицията. Маршът продължи в морската столица Варна в късния следобед.

През нощта и днес през целия ден полицейското присъствие беше изключително засилено.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.